Loggy!
<< vorige | Hoofdmenu | Volgende >>

Rijden in Ierland is een sport die helemaal van zichzelf is


Stel je een ruig, angstaanjagend maanlandschap voor met sporadische vegetatie die op bizarre plaatsen ontspruit. Het bezoekerscentrum beschrijft plantensoorten, variŽrend van artic tot subtropisch, gedijen in de spleten en spleten van dit vijandige, rotsachtige terrein. Inspanningen om dit land te cultiveren resulteerden in oneindige rotswanden langs de smalle wegen die echt bedoeld waren voor paard en wagen ... geen moderne voertuigen. Op de een of andere manier grazen het vee, het schaap en de paarden tussen de rotsachtige kloven die zich miljoenen jaren geleden onder de zee vormden. Aan de zuidwestelijke rand van The Burren dalen de Cliffs of Moher dramatisch af naar de Atlantische Oceaan en strekken zich uit over een afstand van vijf mijl langs de kustlijn. Tijdens de stormen in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan is de beukende branding in strijd met het drama van de natuur langs de Big Sur in CaliforniŽ.
Bezoekers van Ierland verwachten traditionele Ierse folkmuziek te horen en alleen de vroege bedliggers zullen teleurgesteld zijn. In Doolin, een dorp dat beroemd is om Ierse muziek, beginnen de muzikanten rond negen uur te spelen. We hebben geluisterd naar live Ierse muziek in Killarney, Limerick, Dublin en plaatsen daar tussenin en het is laat voor het entertainment begint.
In Limerick stuitten we op de beste Ierse muziek tijdens onze reis. De Locke hadden een ongelooflijke band die op traditionele wijze het traditionele Iers vermengde met Bluegrass-muziek. Iedereen die bekend is met Riverdance zal begrijpen hoe de eerste de tweede beÔnvloedde. Dolan's Pub bevatte verschillende lokale musici die kwamen jammen met viool, fluiten, gitaren, banjo's en zelfs lepels. Ze behandelden ons voor geweldige, spontane Ierse muziek en we vonden het geweldig. Dolan is ook eigenaar van een concertzaal die een litanie van optredens van beroemde groepen biedt.
Autorijden in Ierland is een geheel eigen sport. Amerikaanse autoverzekeraars dekken geen huurauto in Ierland; verhuurbedrijven verplichten hun eigen verzekering en het is duur. In een kleine auto met handgeschakelde versnellingsbak concentreerde ik me op het rijden aan de overkant terwijl ik het antwoord van Ierland op kruispunten probeerde te beheersen ... de beruchte rotonde! Ondanks de onhandigheid van links rijden, werd ik al snel bedreven door rotondes omdat ik er elke kwart kilometer in de stad tegenaan liep. Op de open snelweg kunnen chauffeurs bijna vijf mijl rijden tussen rotondes. Om het interessant te houden, hadden sommige rotondes ook verkeerslichten. Toevoegen aan de rij-uitdaging zijn smalle wegen door kleine stadjes waar chauffeurs parkeren waar ze maar willen ... halverwege op straat ... halverwege op de trottoirs. Weinig steden hebben omwegen om verkeer rond het centrum te omzeilen. Urenlange back-ups zijn typerend op plaatsen zoals Waterford, waar belangrijke langlaufroutes het verkeer over een enkele tweebaansbrug in het hart van de stad doorkruisen. Rijen van de nationale snelweg zijn bochtige, tweebaanswegen zonder schouders. Hoe dan ook, de snelheidslimiet is honderd kilometer per uur (62 mph) totdat de chauffeurs de volgende rotonde bereiken aan de rand van een stad of dorp.
Wacht! Er is meer. Ik dacht dat de nationale snelwegen smal waren totdat ik op regionale wegen reed. Tegemoetkomende auto's Slepende kronkelende wegen omzoomd door rotswanden of heggen die in heel Ierland te vinden zijn, kunnen niet passeren zonder in een haag of een rotswand te knijpen die de rand van de weg afbakent. Er is geen ruimte aan weerszijden van de weg ... nul, zippo, geen. Gelukkig bedekt de vegetatie vele rotswanden. Wanneer een auto tegen wijnstokken raast, weet een bestuurder dat verdere opbrengst ernstige voertuigschade zal veroorzaken. Dit is vooral handig wanneer het naderende voertuig een tourbus, een zestienwieler of een te grote landbouwtrekker is die een flatbed met hooi trekt. Terwijl de wegen bezaaid zijn met haarspeldbochten, gedeeld met fietsers en voetgangers, gebruikt voor het passeren van vee en schapen, is de typische snelheidslimiet tachtig kilometer per uur (50 mph). Jaren geleden reden bezoekers kilometers lang zonder een andere auto te zien. Die dagen zijn allang voorbij, het huidige wegennet kan het verkeer niet aan, en de toegestane rijsnelheden vergroten het gevaar. De volgende keer dat je een kick zoekt, vergeet dan de nieuwste mega-ride bij Six Flags. Huur gewoon een auto en maak een rit in Ierland.

27 Juni 2019 Permanente link Google Feed MSN Reporter


Reacties
Naam
(typ de letters en cijfers over)
E-mail
:-) :-d ;-) :-o :-p (h) :-@ :-s :-$ :-( :'( :-| (a) (l) (6) (?) (!) (i) (>) (y)
Outlet NL female 140915 - 030216 468x60


Alle rechten voorbehouden aan Bilderbeek Media Groep & JS-Systems || Dank aan brandweer 112